Antti Mattila

·: Etusivu : Bio : Outovaloilmiö : Musiikki : Tekstit : Sanottua : Palaute : Yhteystiedot

Sanottua

Ylijäämäjätkä live

Hevimetalliosaston mandoliinimies säväytti asenteella

Kovin asenne ja laulu suoraan hermosta, luonnehti SAK:n pätkälaulu-kilpailun päätuomari Heikki Salo Antti Mattilan esitystä.

Kun Antti Matila oli kertonut SAK:n Pätkälauluja pätkätyöstä laulukilpailun finaalissa olevansa hevimetallipuolelta, Raahesta ja Rautaruukilta, ei ammattiliittoa tarvinnut enää erikseen mainita. Mandoliinilla ja huuliharpulla itseään säestänyt Mattila esitti kappaleensa Ylijäämäjätkä kovanherkällä asenteella, joka säväytti kuulijat ja tuomarit.

–Ehdottomasti kovimmalla asenteella esitetty biisi. Se tuli suoraan hermosta, kuvaili kilpailun päätuomarina toiminut Miljoonasade-yhtyeen Heikki Salo.

Mattila oli itsekin esitykseensä tyytyväinen ja sanoi hakeneensa siihen nimenomaan tiukkaa särmää ja asennetta. Palkintosijoille Mattilan laulu ei kuitenkaan yltänyt, vaan kilpailun voitti Jukka Vuoristo kappaleellaan Raaputusoikeus. Kakkoseksi sijoittui Seppo Lammin Haaskanpätkiä ja kolmanneksi Juha Pellisen Pätkätyöläinen. Kilpailuun osallistui kaikkiaan neljäkymmentä laulua, joista finaaliin esiraadin karsinnan kautta pääsi kymmenen. Salo luonnehti kilpailua yllättävän kovatasoiseksi.

Ylijäämäjätkä-kappaleessa Mattila kertoo näkemyksensä pätkätöistä ja kritisoi järjestelmää, jossa työläiseltä viedään varmuus töitten jatkumisesta sen mukanaan tuoma turvallisuuden tunne. Toisaalta hän osoittaa kunnioituksensa niille nuorille, jotka pätkätyösuhteista huolimatta perustavat perheitä ja rakentavat taloja, vaikka huomisesta ei välttämättä tiedä muuta kuin että se tulee ja morsian on raskaana.

Työsuojelua ja rokkia

–Itselläni ei ole kokemusta pätkätöistä, pikemmin päinvastoin, sillä syksyllä tulee 30 vuotta täyteen terästehtaalla. Läheltä olen kyllä seurannut millaista pätkätyöläisen elämä on. Itse en uskaltaisi tehdä niin suuria päätöksiä siinä tilanteessa kuin he tekevät, kertoo ohjaamomiehenä työskentelevä Mattila.

Mattilan mielestä myös Rautaruukin henkilöstöpolitiikassa olisi petraamista, sillä esimerkiksi Raahessa on ihmisiä pahimmillaan pidetty määräaikaisissa työsuhteissa liki kymmenen vuotta. Hänen mielestään myös ammattiyhdistysliike voisi ajaa vahvemminkin pätkätyöläisten asiaa. Ammattiyhdistyspuolella Mattila on kiinnostunut erityisesti työsuojeluasioista, ja hän on toiminut työmaallaan osastonsa työsuojeluasiamiehenä kymmenkunta vuotta.

–Työsuojeluun Rautaruukilla suhtaudutaan asiallisesti, mutta aina on vaaranpaikkoja, kun sulan teräksen kanssa ollaan tekemisissä. Riskit on tunnistettava ja ote ei saa herpaantua.

Musiikillisilta taustoiltaan Mattila on rokkimiehiä. Kuusikymmenluvulla kolahti ensin Danny, jota seurasivat Hurriganes, Hector, Juice ja muut seitsenkymmenluvun suuruudet. Ensimmäisen bändiään Mattila oli perustamassa kuusitoistakesäisenä seitsenkymmenluvun puolivälissä. Bändin nimi oli Operaatio Finlandia Arto Paasilinnan samannimisen kirjan mukaan. Musiikillisesti yhtye liikkui hevin ja progressiivisen rockin maisemissa.

Kahdeksankymmenluvun lopulla Mattilan runosuoni alkoi pulputa ja hän kiersi vuosina 1988-1995 maata perustamansa Bar n´ Baari yhtyeen kanssa soittamassa omia biisejään ja suomirokkia. Bar n´ Baari julkaisi myös kaksi omakustannelevyä. Yhdeksänkymmenluvun loppupuolella hän soitti jonkin aikaa Mother Night -yhtyeessä ja oli mukana myös bändin ensisinglellä. Vuosituhannen vaihteessa soittohommat jäivät, mutta biisien kirjoittaminen jatkui. Tämän työn tuloksena Mattila julkaisi loppuvuodesta Outoa valoa EP:n.

Arto Jokela Ahjossa 7 / 29.3.2007