Antti Mattila

·: Etusivu : Bio : Outovaloilmiö : Musiikki : Tekstit : Sanottua : Palaute : Yhteystiedot

Sanottua

Aikuisen miehen tarinoita

Outovaloilmiö Ensi 28.3. perjantaina pitää Antti Mattila Outovaloilmiö-yhteensä kanssa ensimmäisen konserttinsa tällä kokoonpanolla. Toistaiseksi lähinnä ravintoloissa keikkaillut Antti iloitsee tulevasta perjantai-illasta, johon väki tulee varta vasten kuuntelemaan musiikkia. Luvassa on Antin tekemää musiikkia viimeisen 20 vuoden ajalta, valittuja otoksia, unohtamatta legendaarisen Bar n'Baarin tuotantoa, ja tietysti uutta musiikkia. - Haen koko ajan yksinkertaisempaa muotoa ja yritän kiteyttää oleellista. Näennäisesti musiikki on aiempaa yksinkertaisemman kuuloista ja helpon näköistä, Antti naurahtaa.

Laulujensa aiheet mies poimii omasta elämästä ja lähellä tapahtuvista asioista. Isojen tehtaiden sulkeminen ja tulevaisuutensa tehdastyön varaan perustaneiden ihmisten elämän luhistuminen on viime aikoina koskettanut Anttia lauluntekijänä. - En ole saanut kyllikseni musiikin tekemisestä, vaikka sitä aikoinaan yritin jättää kokonaan. Se on ollut elämässäni pohjavirtaa ja sieltä putkahtaa välillä kuin sieniä pintaan. Rihmasto on olemassa eli jotakin muhii koko ajan, Antti kertoo.

Suomen kieli on Antille tärkeä. Siitä löytää aina jotakin uutta. Mies väittää, ettei pysty ilmaisemaan itseään englanniksi lainkaan - ei ainakaan jos tekstiin on saatava sävyjä ja tasoja. Alfred Kordelinin säätiön apurahan turvin äänitetty Outoa valoa -EP on pieni valikoitu läpileikkaus Antin uusimmasta tuotannosta. Levyä Antti teki parin vuoden ajan hiljaksiin. - Ihmisiä ja ammattisoittajia alkoi tulla mukaan. Hyvällä tuurilla sain Lenni-Kalle Taipaleen soittamaan koskettimia. Kun tein levyä, en edes ajatellut, että kappaleita esitettäisiin livenä. Levyä tehtiin ihan levynteon ehdoilla, Antti kertoo Innostunutta ja kannustavaa palautetta on tullut yllättäviltäkin tahoilta ja eri-ikäisiltä kuulijoilta. - Kappaleisiin tuo uskottavuutta kun tuon tarinat esiin yhden ihmisen kautta, Antti tuumaa.

Huumori kipeissäkin asioissa on Antin mielestä tärkeää. Ikävistäkin asioista kertoviin kappaleisiin Antti yrittää saada ujutettua jonkinlaista hyvänmielen ajatusta. Huumori on yksi Antin musiikin kantava voima. Keski-ikäistyvä muusikko saavuttaa viidenkympin virstanpylvään parin vuoden kuluttua. Ei mikään ihme, että kappaleet ovat "aikuisen miehen tarinoita", ihmissuhteiden taivasta ja helvettiä. - Haluan tuoda esiin vastakohtia ja eri näkökulmia. Outovaloilmiö-nimikin kertoo tästä, Antti toteaa. Antti on basistinsa Jari Sipilän ja rumpalinsa Jorma Mikkolan kanssa samalla taajuudella. Trio on oma instrumenttinsa kunhan sen vain saa toimimaan. Jorma oli aikoinaan Bar n'Baarin alkuperäinen rumpali ja Jarikin soitti Suomi-rockia samassa kokoonpanossa yhtyeen loppuvaiheessa. Antti näkee yhtyeen rakennelmana, jossa rumpali on perustus, basso runkorakennelma ja laulaja-kitaristi tarttumapintaa. - Miehet ovat uineet hyvin uusiin biiseihin. Kovasti olemme treenanneet ja nyt palaset ovat alkaneet loksahdella ja homma alkaa keinua, Antti iloitsee. Antti Mattila & Outovaloilmiö pe 7.3. 28.3. klo 19 Pekkateatterilla, Koulukatu 13, Raahe.

Sari Ohinmaa Raahen Seudussa 4.3.2008